12e Openveldfeest tart de weergoden

Niets is zo onvoorspelbaar als het weer, weet nu ook de organisatie van het 12e Erpse Open Veldfeest. Het streven is een festival in de open lucht, languit liggend op het gras, de wind over je gezicht, de wolken voorbij zien drijven. De enkele buitjes in de middag waren geen belemmering. Voor het publiek schuilend binnen was, brak de zon weer door. Om 18.30uur sloeg echter het noodlot toe. Een lokale hoosbui met rukwinden joeg ongekend vlagen regen over de dakrand van het podium op de kwetsbare geluidsapparatuur. De geluidsman sprong wanhopig op het podium om te redden wat te redden was, tevergeefs. Einde feest?

Het festival stoppen?, dat niet bleef een nerveuze locatiehouder aandringen. Er zijn tientallen fans van El-Cid op het terrein, die breken de hele tent af.

Crisisoverleg, stresstest voor de werkgroep, hoe ernstig is de situatie, wat is er mogelijk? Conclusie, doorgaan, naar binnen in de zaal van Tiswa. De geluidsman op en neer naar Uden voor een andere PA, werkgroep en vrijwilligers in de zaal plaats maken, podiumdelen en bruikbare geluidsdelen van buiten naar binnen, op en neer naar de opslag voor extra podiumelementen. Het inmiddels in groten getale toegestroomde publiek had er een attractie bij, 20 meter podiumelementen sjouwen, met uw schrijver in een hoofdrol. Maar om 20.00, heel wat inspanning en zweetdruppels later, was de 1e band van het avondprogramma aan het soundchecken, in de zaal op een nieuw podium, met een nieuwe geluidsinstallatie.

Het middag programma van het festival werd om 14.00uur waardig geopend door het Onze Lieve Vrouwe en Catharinagilde. Vooraf gegaan door het koningspaar toonde, op het groene gras van Tiswa, een groep oudere en jongere vendeliers hun kunsten, begeleid door het tromgeroffel van twee tamboers. Voor het publiek op het terras was het optreden een prachtig kleurrijk spektakel.

Bluezy Huub van de Berg speelde op diverse instrumenten twee sets slow-blues, hierbij terzijde gestaan door backing vocaliste Hanny en haar kinderen Luuk op drums, percussie en Rene op gitaar. De twee leerling muzikanten werden door Huub op bijzondere wijze bij het optreden betrokken. Bij elk nummer gaf Huub een passende toelichting, Huub, de meester vertelt.

De zingende Nachtegaaltjes, het kinderkoor van de Erpse St.Servatius Parochie op het grote podium. Dirigente Sonja moest haar koor nog bij elkaar gaan zoeken, de speelweide, de klimwand en de verfcentrifuge waren voor de kinderen ook interessant. Het optreden van de kleintjes, inclusief spooknummer, werd voor hen een groots gebeuren, gade geslagen door trotse familieleden.

Daarna Stan, de 11-jarige zanger, wat een stem en wat een professionaliteit. Niet gehinderd door microfoon problemen speelde deze nieuwe Jantje Smits een mooie set van klassieke covers, aangevuld met eigen werk, waarbij deze nummers opvielen door een duidelijk hit potentie. We zullen zeker nog van deze artiest gaan horen.

Gedurende de hele middag konden bezoekers die actief wilden presteren terecht bij het kruisboog schieten van het Gilde en daar hun kwaliteiten laten zien. En dat valt niet mee, zo'n kruisboog uit de losse pols.

Jong Nederland, de organisatie die jonge mensen de ruimte geeft die ze nodig hebben was aanwezig met de attracties klimwand en verfcentrifuge. Beide activiteiten waren bij de kinderen zeer in trek. Een enkeling ging wel twaalf keer de steile wand beklimmen.

Het avondprogramma, binnen in Tiswa opende met een optreden van Live it Out, normaal een 4-mans formatie nu in 2-mans bezetting. De jonge muzikanten gaven in een akoestische, elektrische set een serie van fijne hit covers. In de eerste rijen van het publiek natuurlijk bewondering van veel familieleden, maar ook veel jonge fans, zowel meiden als jongens.

Daarna kwam Reboot, normaal een 6-mans formatie, maar speciaal voor deze gelegenheid was de band uitgebreid met zangeressen en blazers. Pappa Peter met in totaal twaalf muzikanten op het podium. De band speelde een gedegen set soul en funk nummers, met de complete familie neven, nichten, ooms en tantes op de dansvloer. Een swingende melting pot.

Door de vertraging liep de drummer van El-Cid de avond lichtelijk nerveus rond. Terecht, het wordt veel te laat, iedereen moet morgen werken en straks is al het publiek naar huis. Maar toen hij speelde vielen alle zorgen van hem af, zo geconcentreerd zat hij te drummen. Voor de die-hard fans van de band was het wachten de moeite waard. El-Cid speelde up-tempo een zeer strakke set van de bekende sixties bluesrock nummers. Volop rock en roll voor de dansende jonge ouderen. Terecht een waardige afsluiter van dit 12e Openveldfeest.

Door de opgelopen vertraging eindigde het feest met een korte after party, maar toch ging ook de laatste gast tevreden naar huis. De organisatie kan terug zien op een geslaagd 12e Openveldfeest, een feest van Erp, voor Erp, door Erp. Volgend jaar zeker weer, en dan met beter weer, het hele feest in de open lucht. Erp bedankt.