De deelnemers - 1

Erpenaren boeken massaal hun vakanties om. Begrijpelijk, je zult maar tegen je kleinkinderen moeten zeggen dat je het 1e Openveldfeest van de 21ste eeuw hebt gemist, omdat je zo nodig op 17 juli met vakantie moest.

Meer en meer verenigingen en artiesten melden zich aan voor het 1e Openveldfeest. Naast het Onze Lieve Vrouwe en Catharinagilde, de Zingende Nachtegaaltjes, Jong Nederland, Live it Out, Reboot en El-Cid is nu ook Bluezy van de partij. Bluezy is: "Slowhand" Huub vd Berg, gitarist van No Name Needed. Zijn motto, muziek is goed maar blues is beter. Huub zal in het late middagprogramma, het terras onderdompelen in zijn vette bluesklanken.Tot aan 17 juli zullen in de Erpse Krant en op onze website de deelnemers belicht worden.Vandaag de eer aan het Onze Lieve Vrouwe en Catharinagilde, een vereniging met twee patroonheiligen, kan het roomser.

Een gilde was een belangenorganisatie van personen met hetzelfde beroep. Deze gilden hebben vanaf de middeleeuwen tot eind 18e eeuw bestaan. Er bestonden ambachtsgilden, handels- of koopmansgilden en schuttersgilden.

Het schuttersgilde was een soort burgerwacht om de stad te beschermen bij een aanval en de orde te handhaven bij oproer of brand. Ze waren meestal gegroepeerd volgens het wapen dat ze gebruikten: de handboog, de voetboog het geweer en naar hun wijk. Hun oefenterreinen, ook de doelen genoemd, hadden ze vaak op open ruimtes binnen de stad, nabij de stadsmuren.

Vendelen, beter bekend onder de term vaandelzwaaien of vendelzwaaien, is een sport waarbij behendigheid en lenigheid centraal staan. Sierlijkheid heeft de bovenhand in de bewegingen, de figuren vloeien als het ware in elkaar over. Het vendelen wordt vaak gezien als een uiting van het gebed tussen goed en kwaad.

Het koningsschieten of papagaaischieten is een jaarlijkse activiteit die door schuttersgilden wordt beoefend. De precieze oorsprong van dit gebruik is niet bekend. De bedoeling hierbij is om een houten vogel, die op een hoge schietpaal, de schutsboom, is geplaatst, er af te schieten. Dit kan met de buks, kruisboog of handboog gebeuren. Na de wedstrijd wordt er uiteraard uitvoerig gegeten en gedronken.

Is uw belangstelling voor het gilde gewekt, wilt u meer weten, kijk op hun site www.gilde-erp.nl, maar kom op 17 juli zeker naar het Openveldfeest. Het gilde zal dan in het middagprogramma het veld opfleuren met hun kleurrijke vlag activiteiten. Competitie gerichte Erpenaren kunnen zich uiten bij het koningsschieten.

Het Openveldfeest, 17 juli van 14.00-23.00, van Erp, voor Erp, door Erp, een dag kennismaken met Erp, een dag ontspannen met lokaal vermaak.

Verenigingen, artiesten, begunstigers en vrijwilligers die nog mee willen doen, kunnen zich aanmelden op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.