Openveldfeest 2012, koud, nat, maar speciaal

Het Openveldfeest 2012, koud, koud en nat. Maar de geest van het feest, kennismaken met Erp, was hierdoor extra intens. Kennismaken met Fransje Verkuijlen, schilderend onder inspiratie van OBK-klanken, kennismaken met de ouders van Thijs, in de motregen genietend van hun zoon en kennismaken met het kleinkind, de dochter en de man van hun oma uit Voyss

Vorig jaar die stortbui, dit jaar weer geen weer en daarom vanuit de JJC werkgroep dank aan het publiek dat kou en nattigheid trotserend op het Looiend bij Tiswa van de artiesten kwam genieten. Met extra complimenten aan de jongens en meiden van Jong Nederland die in dit weer toch vol enthousiast hun attracties deden. Binnen de verfcentrifuge en buiten door wind en regen nog meer uitdaging bij klimwand en kratjes stapelen.

Onverdroten bouwden zij voort ...

De kunst en cultuurgalerij, dit jaar voor het eerst aanwezig, waren voor het publiek een aangename aanvulling. Fransje, Tony en Agnes met presentaties schilderen, fotografie, dichtkunst, smeed en beeldhouwwerk en de Heemkundekring Erthepe met Erpse historie en actie voor behoud van het oude gemeentehuis.

Het Open Veldfeest werd geopend door harmonie OBK met Slagwerkgroep en Harmonieorkest. Het voorspel, druppelsgewijs de binnenkomst, onwennig de blik zoekend naar collega's een stofje van het instrument, de vingers en lippen droog inspelen, wachten op de dirigent. Het spel, een aandachtig publiek kreeg indrukwekkende optredens, afwisselend en toegewijd. Het naspel, de opluchting, de tevredenheid, het napraten.

Op het buitenpodium daarna de jongste Erpse popband, Sesame StreetWise. Bij het inspelen zag je het al, deze jongens waren eager to play. Op het veld in afwachting een tigtal fans, deels onder de paraplu. De opening met de Artic Monkeys gaf de richting van de muziek, up-tempo gitaar georienteerd. Volgend jaar in het avondprogramma?

Hierna vast Openveldfeest deelnemer Bluezy Huub van de Berg. Hij had heel wat friends meegenomen, zijn zangeressen en muzikanten van No Name Needed en als special friend Harrie Kobus. Deze gaf een verdienstelijke uitvoering van Bob Dylan's Rainy Day Woman. Volgend jaar een podium met Erpse amateurzang, voorrondes RePop?

In de zaal was inmiddels het podium opgebouwd voor popkoor Voyss, een zestigtal vrouwen en mannen, bij de dames overheerste dresscode white. Ze gaven een vrolijk, swingend concert, je kreeg de neiging om zelf mee te gaan zingen. Mooi om te zien, de zangers en zangeressen meedeinend op de golven van hun zang.

Buiten was No Name Needed aan het inspelen maar na de stortbui van half acht waren ze twijfelachtig. Wie zou de knusse zaal verlaten, zouden ze voor een leeg veld spelen? Maar de weergoden werden gewillig, openden de lucht en lieten zonnestralen op het groene gras vallen. Het veld liep vol, Voyss wit mengde zich onder het festival publiek, een heerlijk zonnetje en No Name Needed gaf een prachtig concert.

Als afsluiter de jongens van the 101's met een intense show, snoeiharde gitaren, uptempo ritmes en recht-voor-zijn-raap teksten, inderdaad energiek, echt en explosief. Dit alles onder de warme gloed van het kampvuur en voor een breed Openveldfeest publiek. Vooraan swingend de fans, met daartussen Voyss wit en achteraan het praatpubliek, niet hinderlijk, plek genoeg op het terrein van Tiswa. Speciaal voor de ouderen, achter op het veld, het hanghek.

Met een gezellige after-party eindigde in de late uurtjes het Openveldfeest 2012. Te koud, te nat, maar daardoor speciaal voor hen die erbij waren. Volgend jaar doen we het weer, voor de derde keer, met beter weer. Het Openveldfeest van Erp, voor Erp, door Erp.