Openveldfeest 2012 Voyss

De Stem, dagblad voor westelijk Noord Brabant en Zeeland, (dorpje in de VS), De stem, kwijt na vijf dagen carnaval, De stem, (alleen) bij verkiezingen van belang voor politici, De stem, een zeer persoonlijk muziekinstrument. Zondag 24 juni, te horen een koor vol van deze zeer persoonlijke muziekinstrumenten. Vorig jaar hoog op het verlanglijstje, dit jaar "we've got them", Voyss komt naar het Open Veldfeest.

Steeds meer Erpse verenigingen en artiesten melden zich aan voor het Open Veldfeest, het Erpse zomerfeest, onder auspiciën van het Jeugd en Jongeren Centrum JJC. Naast vaste partner Jong Nederland, hebben we Bluezy Huub van de Berg, the 101's, No Name Needed, schilder/fotograaf Tony Welte, schilderes Fransje Verkuijlen, edelsmid en beeldhouwster Agnes van Wijk, Harmonieorkest OBK, Slagwerkgroep OBK en popkoor Voyss inclusief hun combo.

Tot aan 24 juni zullen de deelnemers belicht worden. Nu popkoor Voyss.

Voyss

Het geluid van de menselijke stem ontstaat door beweging van de stembanden. Deze worden via spierwerking naar elkaar toegebracht, de lucht uit de longen stroomt naar buiten. In combinatie met de opwaartse luchtstroom, volgt een Bernoulli effect, een periodieke beweging van de stembanden, die resulteert in een grondtoon en boventonen.

Om van een koor te spreken moet een groep uit minstens twaalf zingende leden bestaan, die minstens in twee stemmen zingen. Een kleiner koor wordt vaak een ensemble genoemd. De stemmen zijn de verschillende zangstemmen in de groep, van hoog tot laag; meestal zingen koren vierstemmig: "Sopraan", "Alt", "Tenor" en "Bas". De sopraan en altpartijen worden ofwel door vrouwen ofwel door kinderen uigevoerd. De tenor- en baspartijen worden vrijwel altijd door mannen gezongen. Koren zingen geregeld zonder instrumentale begeleiding: dit noemt men "a capella" zingen.

Popkoor Voyss, niet zomaar een popkoor, maar een muzikale, swingende groep met een eigen combo. Zo'n 80 dames en heren stralen als ze het podium staan. Muziek maken, zingen als hobby, wat is er nog mooier dan dat. Want zingen dat kunnen ze! En met hun enthousiaste uitstraling pakken ze het publiek helemaal in. Meezingen, dansen, uit je dak gaan, het kan allemaal zomaar gebeuren. Het repertoire is veelzijdig en strekt zich uit van Bon Jovi tot Chi Coltrane, muziek uit de jaren 60, 70, 80, 90 en nog veel meer.

En al dit schoons is te horen en te bewonderen zondag 24 juni in de Erpse natuur op het Looieind. Bij de overgang van de ondergaande zon en het aanbreken van de avond. Het koor op het podium en u beste lezers relaxed (de jeugd zit te chillen) op het gras, laat de klanken dan maar komen. Meer informatie over popkoor Voyss zie www.popkoorvoyss.nl