Open Veldfeest 2013, het feest

Zondagavond 15 september was het een handjevol Erpse mensen dat, 's-avonds laat bij de optredens van El-Cid en Live it Out, de elementen trotseerde. Dapper hielden ze stand tegen de vijandige weersaanvallen uit het Westen. Niets weerhield hen om, voor het podium, in wind en regenvlagen, van hun band te genieten. Dansend op de tafel, zich warmend aan de vuurkorf, nippend aan hun flesjes met toverdrank

De dag van het 14e Open Veldfeest begon 's-morgens met een heerlijk zonnetje. Het opbouwen van de PA, het ophangen van de JJC vlaggen, niets deed vermoeden welk een ellende we 's-avonds over ons heen zouden krijgen.

Het feest op speelboerderij Tiswa, werd om 14.00 uur door Marco van Leuken geopend. Voor elke deelnemer een persoonlijk woord. Binnen in de hal drie Erpse amateurkunstenaars met hun werk. Erica Nies met plantaardige vormgeving en viltkunst, Toon van Doorn met schilderijen en muurschilderingen en Tim Verbakel met airbrush schilderkunst. Cultuurhoeder Heemkundekring Erthepe was ruim aanwezig. Een kleurwedstrijd, op de foto in een originele -zit toch wat krap- schoolbank en de boekpresentatie door Trees van Geffen.

Buiten de schminkhoek met Wilma Opheij. Kundig werden op kindergezichten de mooiste afbeeldingen gezet. Wilma kreeg hierbij spontaan ondersteuning van een EHBO medewerksters. Interactie, mooi toch.

Vaste Open Veldfeest medeorganisator Jong Nederland was met liefst vier spelattributen aanwezig. De -ik kijk liever niet omlaag- klimwand, het -blij dat ik aan een touw hang- kratjes stapelen, de -hoe kan het- magische verfcentrifuge en nieuw, het pionieren, met touw en palen creatief constructies maken. Verder kon de jeugd zich uitleven op de diverse Tiswa attractie zoals klimtouw, skelterbaan en springkussen.

De schminkhoek

Op het buitenpodium werd het jeugdprogramma geopend door de Zingende Nachtegaaltjes o.l.v. Sonja van Boxtel. Oude bekenden van het Open Veldfeest, en weer was het een vertederend gezicht, die kleintjes op dat grote podium. Daarna de Erpse zangeres Nicole van Hoof, voor deze gelegenheid gekleed in een prachtige glamour jurk. Mooie nummers met begeleiding van Christel Opheij op gitaar en een gastoptreden met Sonja van Boxtel op toetsen. Alweer interactie. Afsluiter van het jeugdprogramma was Luuk "Boerke" Bouw. Gekleed in vol boerenornaat, was hij voor zijn optreden gezond nerveus. Maar na afloop liet hij weten volgend jaar een langer stuk te gaan doen. "Bel maar als de datum bekend is". Kijk dat is de spirit, die heeft het Open Veldfeest gevoel.

Om 16.00uur begon onder een bleke zon aan een grijzende hemel het popprogramma. Jassen dicht en kragen omhoog.

Opener was de Erpse band Reboot, swingen in een set heerlijke tropical soul en funk nummers. Daarna kwam Quatz uit Mariaheide, smartlappenflauwekulrock met teksten vol zin en onzin. Langzaam viel de schemering, achter de bar werd de verlichting ontstoken, af en toe viel er een druppel, enige twijfel, nog geen nood. Black Pearl uit Boekel vervolgde de muziek met ietwat zwaarder elektrisch geweld. Onvervalste grunge-rock covers van Pearl Jam.

Maar de druppels bleven langer vallen en vormden zich tot lichte buien. De muzikanten moesten voorzichtig manoeuvreren met hun apparatuur op de natte podium loopbrug. Vervolgens speelde El-Cid, de legendarische Erpse band, hun rauwe sixties rock. De dansende fans deden hun best, maar met dit weer was het aantal minder, only the die-hards did survive. Als afsluiter de jonge gasten van Live it Out met muziek in britpop traditie als Artic Monkeys, prikkel frisse gitaar muziek. De druppels waren inmiddels gestaag vallende slagbuien geworden, maar ook hier trouwe fans voor het podium, deels schuilend onder de paraplu, zich drogend aan de warmte van de vuurkorf. Als dank voor hun ondersteuning deelde de band gratis cd's uit. Met enige zelfspot speelden ze het nummer "Feels like Summer".

Na afloop werden, koud en nat, de PA afgebroken en de JJC vlaggen verwijderd. Binnen in Tiswa werd door een tigtal bezoekers nog wat nagefeest. Maar uw schrijver was blij dat hij naar huis kon. Een warme douche en onder de dekens.

Drie keer hebben we het buiten geprobeerd en drie keer heeft het weer ons tegengewerkt. Dat is niet leuk, niet voor de bezoekers, niet voor de artiesten en niet voor de organisatie. De werkgroep zoekt een andere opzet. Misschien in de vorm van een binnen-buiten feest. Binnen het podium en buiten voor wie buiten wil zijn. We zullen zien, maar we gaan door. Dus volgend jaar allemaal weer hartelijk welkom op het Open Veldfeest.